Den här helgen är det lakritsfestivalen på Annexet vid Globen i Stockholm. Du missar väl inte årets händelse för oss lakritsälskare? Du har fortfarande hela söndagen på dig.
En bunt lakritsrötter – grunden till lakritsfestivalen så att säga.
Salmiaksally och jag har frossat lakrits så att det nästan sprutar ur öronen i dag. Och självklart har vi röstat på Sveriges favoritlakrits 2017. Det här är de nominerade:
- Asien, en lakritspralin från Liv Sandberg Art Cake i Stockholm
- Chokladdoppad lakritsfudge från Chocolatte i Helsingborg
- Saltlakritskola från Börslycke Gård i Godegård
- Sterkar Djúpur från Freyja på Island, svensk återförsäljare Nammi Godis
- Super Salty Salmiak från Gammelstads Knäck och Karamell
Helt klart är att lakritskola ligger i tiden – inte mindre en tre av de fem finalistbidragen är just kola. Och det är de tre som är mina favoriter. Svårt att välja! Salmiaksally tycker att Super salty salmiak är vinnaren. I morgon får vi veta vem som vinner.
En trend i lakritsvärlden just nu verkar vara lakritspraliner som ser ut som veritabla konstverk. Ju snyggare desto bättre.
Här kommer några av våra favoriter under festivalen.
Lakritsfabriken har en serie som de kallar NH4Cl. Fyra olika typer av salmaikgodis:
- Liquorice almonds
- Liquorice berries
- Liquorice candies
- Liquorice marshmallow
Goda allihop, och framför allt lite ovanliga. Jag fastnade särskilt för berries – gelatinfritt gelegodis med bärsmak i kombo med mjölkchoklad och salmiak. Mums.
Haupt lakrits levererar som vanligt snygglakrits av hög klass. Även de gör sorter som sticker ut från mängden. Deras nya Citron är riktigt god, med inte bara citron utan även bergamott, lime och yuzu. De fyra citrussorterna ger ett extra djup i smaken. Deras God påsk med mandel är mums. Och så de nya lakritsbåtarna, som de – om jag har förstått det rätt – inte helt har bestämt sig för om de ska börja tillverka i större skala eller inte.
En annan favorit på festivalen var förra årets favoritlakritsvinnare Salmiakbomben från Ett chokladeri.
Lakritsfestivalen var välbesökt som vanligt.
Lakritsfrossan kommer att fortsätta i soffan under kvällen; det här är skörden som fick följa med hem.
Du följer väl Lakritslaban på Instagram?