Lakrits kopplas ju oftast ihop med godis, men det är faktiskt inte alls dumt som smaksättare i mat. Jag gjorde en gryta med rödbetor och mungbönor, och då kom jag på tanken att ha i lakritspulver som krydda. Det blev riktigt bra! Lakrits passar extra bra ihop med rödbetor.
Ingredienser
6 portioner
- 3 små gula lökar
- 500 g rödbetor
- 250 ml kokosmjölk
- 400 g krossade tomater
- 3 grönsaksbuljongtärningar
- 3 morötter
- 6 potatisar
- massor av gröna blad – jag tog spenat
- ca 400 g kokta mungbönor
- pressad citron
- tamarisoja (eller salt)
- någon matsked sesamolja
- ca 1 msk lakritspulver
- svartpeppar
- ca 2 tsk kanel
- ca 2 tsk malen kardemumma (mest smak får du om du använder hel kardemumma och stöter i morteln)
- vatten
- eventuellt avokado och surkål till servering
Måtten på kryddorna är högst ungefärliga och beroende på smak. Börja med lite mindre än en matsked lakritspulver och smaka dig fram. Det kan variera beroende på vilket märke på lakritspulver du använder. I just det här fallet tog jag Kung Markattas lakritspulver. Tänk på att lakritsen även ger sötma, så du kan behöva kompensera med mer citron. Du kan byta ut mungbönorna mot någon annan baljväxt om du vill. Röda linser kanske, eller kikärter.
Gör så här
- Skala rotfrukterna och skär dem i ganska små bitar så att de inte behöver koka i en evighet.
- Hacka löken och stek den i en stor gryta i lite kokosolja utan smak (eller vad du nu vill steka i för fett).
- Ha i rödbetor, kokosmjölk, krossade tomater och buljong. Låt puttra en stund.
- Lägg i morötter, potatis, soja och kryddor. Fyll på med en skvätt vatten om det behövs.
- Låt puttra tills grönsakerna är genomkokta. Fyll på med lite mer vatten vartefter om det behövs för att inte koka torrt. Du kan själv avgöra om du vill ha en fast gryta eller mer som en soppa. Själv valde jag att göra en fastare gryta den här gången.
- Smaka av och krydda eventuellt mer.
- Servera gärna med skivad avokado och surkål. Och kanske en bit bröd. Eller ris. Eller bara som den är :-)
//Lakritslaban