På lakritsfestivalen var jag ju på en workshop där vi fick tillverka vår egen lakrits. Här kommer receptet, som är det recept som vi fick och följde under workshopen.
Ingredienser:
- 0,5 dl vatten
- 3/4 dl muscovadosirap
- 3/4 dl muscovadosocker
- 1/4 dl lakritspulver eller lakritsganulat
- 0,5 tsk mald anis
- en nypa salt
- ca 0,5 dl vetemjöl
- ev. 0,5 tsk salmiaksalt
Gör så här:
- Sätt en kastrull på värme på spisen.
- Ha i vatten, sirap, socker, lakritspulver, anis och salt. Vispa ihop.
- Koka upp och låt koka i ungefär 2 minuter på medelvärme.
- Sikta över mjölet genom en sil samtidigt som du fortsätter att vispa.
- Låt smeten koka tills den har tjocknat. Prova om lakritsen är färdig genom att göra kulprovet.
- Ha i salmiaksaltet om du vill ha salt lakrits.
- Stryk ut matolja på två bakplåtspapper. Häll ut lakritsmassan på det ena och lägg det andra pappret över. Tryck ut till en jämn fyrkant.
- Om du vill kan du strö över strössel, nötter eller någon annan rolig smaksättning.
- Låt svala och klipp lakritsplattan i 0,5 cm breda strimlor. Du kan själv välja vilken form din lakrits ska ha. Klipp strimlorna i små bitar, snurra strimlorna till spiraler eller rulla ihop till lakritskulor till exempel.
Jag har inte provat att göra lakrits enligt det här receptet fler gånger efter workshopen (än). Men några saker som jag har tänkt på är att det borde bli starkare lakritssmak om man använder lakritspulver än om man använder lakritsgranulat som vi hade på workshopen. Jag kan också tänka mig lite mer salmiak än de 0,5 tsk som vi använde på workshopen.
Det var riktigt roligt att göra egen lakrits, och inte alls svårt. Prova vettja!
//Lakritslaban