Kladdkaka tröttnar jag aldrig på – särskilt inte om den smakar lakrits. Choklad och lakrits är en kombination som alltid funkar. Här kommer ett bra recept:
Ingredienser:
- 3 ägg
- 4,5 dl strösocker
- 1,5 krm salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 msk kakao
- 2 msk lakritspulver
- 2,25 dl vetemjöl
- 150 gram smält smör
Rör ihop allt till en smet. Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter. Servera med lättvispad grädde.
Kladdkaka med lakrits – fler recept
I praktiken kan du använda vilket kladdkakerecept som helst och tillsätta lakritspulver. Eller prova med salmiakpulver i stället. Eller kanske servera kladdkakan med färdigköpt saltlakritssås och vaniljglass?
Här kommer fler recept på lakritskladdkaka:
- lakritskladdkaka
- Vendelas lakrits- och citronkladdkaka
- kladdkaka med lakrits och chokladfudge serverad med hjortrongrädde
- Kung Markattas kladdkaka med lakrits
- kladdkaka med lakritskola
- kladdkaka med lakritsglasyr och citrongrädde
Kladdkaka med lakrits – och vad mer?
Som du ser i recepten ovan fungerar kombinationen lakrits och choklad även ihop med andra smaker. Prova dig fram! Några idéer om smaker som skulle kunna fungera i en lakritskladdkaka:
- ingefära – riv den och pressa i smeten
- blåbär – blanda i smeten eller i grädden, eller servera bären till kakan
- citron – blanda i citronskal och citronskaft i smeten, eller servera kakan med en lemon curd och vispgrädde
- salmiak – byt ut (en del av) lakritspulvret mot salmiakpulver
- turkisk peppar – hacka karamellerna med mortel och blanda i
- polkagris – hacka karamellerna med mortel och blanda i
- apelsin – blanda i citronskal och citronskaft i smeten
- mint – tillsätt några droppar pepparmyntaolja i smeten
- lingon eller tranbär – blanda i smeten eller grädden. Eventuellt behöver du lite extra socker eftersom bären är syrliga.
//Lakritslaban