Det här är egentligen ett recept på gamla hederliga chokladbollar – men med en saltlakritstvist. Jag tror att Johan Bülows saltlakritssirap skulle göra sig utmärkt i det här receptet, men det hade jag ingen hemma. Därför blandade jag i stället 1 msk salmiakpulver (som i sig bestod av lika delar lakritspulver och salmiaksalt) med 1 msk agavesirap och hade i. Det blev riktigt gott! Om inte saltlakrits är din grej kan du förstås använda vanligt lakritspulver.
Det här behöver du för 30 bollar:
- 100 g rumstempererat smör
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 3 dl havregryn (väljer du glutenfria havregryn så blir receptet glutenfritt)
- 2–3 msk starkt kallt kaffe
- 1 msk agavesirap
- 1 msk salmiakpulver.
Gör så här:
- Rör smör, socker och vaniljsocker tills det blir poröst och vitt.
- Blanda i kakao, havregryn och kaffe
- Blanda ihop agavesirapen med salmiakpulvret och blanda i det i smeten.
- Rör ihop allting till en jämn smet.
- Rulla smeten till bollar.
- Rulla bollarna i kokos – eller varför inte salmiakströssel?
Låt salmiakbollarna stå i kylskåpet en stund så att de får en fastare konsistens men ta gärna fram dem en stund innan du ska äta dem så kommer smakerna fram bättre.
Mums!
//Lakritslaban