Lakritsknäck är en favorit när det är dags för julbaket. Jag har skrivit om det tidigare, men jag kan aldrig få för mycket. En variant är att du byter ut mandeln i knäcken mot turkisk peppar. Annars kan du helt enkelt ha i lakritspulver eller salmiakpulver i din knäcksmet.

Man får tjuvstarta med knäcken redan på första advent väl? Det här receptet på lakritsknäck gjorde jag idag:

Lakritsknäck med turkisk peppar

Ingredienser:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 15 turkisk peppar-karameller

Gör din lakritsknäck så här:

  1. Häll i grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Låt koka tills smeten har tjocknat och tills den klarar kulprovet (Häll upp lite smet i en skål med kallt vatten. Kan du forma smeten till en kula med fingrarna så är knäcken färdig.)
  3. Krossa turkisk peppar-karamellerna med hjälp av en mortel. Blanda i karamellerna i smeten tillsammans med smöret.
  4. Häll upp smeten i knäckformar med hjälp av till exempel en liten soppslev.
  5. Låt stelna i kylskåpet.

Lakritsknäck i mikron

Visste du att det går utmärkt att göra knäck i mikrovågsugnen? Ingredienserna är i princip samma som ovan, men det här blir en mindre sats, för att smeten ska få plats i en skål i mikron. Var noga med att använda en skål som tål mikrovågsugn.

Ingredienser:

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 7–8 turkisk peppar-karameller

Gör din knäck så här:

  1. Blanda ingredienserna i en mikrovågssäker skål och kör smeten i mikrovågsugnen i 7–9 minuter eller tills den klarar kulprovet.
  2. Hacka turkisk peppar-karamellerna i en mortel och blanda dem i smeten.
  3. Blanda i karamellerna och smöret i smeten.
  4. Häll upp smeten i knäckformar med hjälp av till exempel en liten soppslev.
  5. Låt stelna i kylskåpet.

Fler recept på lakritsknäck

Här kommer några fler förslag på hur du kan göra lakritsknäck. Grunden är 2 dl ljus sirap, 2 dl strösocker och 2 dl vispgrädde. Samt eventuellt 2 msk smör, som du i så fall tillsätter när smeten har kokat klart. När du har kokat ihop smeten så att den klarar kulprovet så tillsätter du något av följande:

  • 15 hackade turkisk peppar och 1 dl hackad sötmandel
  • 1–2 msk lakritspulver – prova olika sorter; de skiljer sig i smak
  • 1–2 msk lakritspulver + flingsalt som du strör över knäcken i knäckformen
  • 1–2 msk lakritspulver + 1 tsk salmiaksalt
  • 1–2 msk salmiakpulver (som är en blandning av lakritspulver och salmiak)
  • söt- eller saltlakritssirap (finns från till exempel Lakrids by Johan Bülow eller Lakritsfabriken)

Svart lakritsknäck

Om du vill att lakritsknäcken ska bli svart behöver du även färga den med till exempel svart färgpasta.

Pin It on Pinterest

Share This